Parodontologija

Upala parodontnih tkiva je najraširenija bolest čovjeka i pogađa čak 98% populacije. Parodontologija, kao područje dentalne medicine, usmjerava svoju pažnju na proučavanje i tretiranje potpornih tkiva zuba, poznatih kao parodont (uključujući zubno meso, kost, cement i parodontalne ligamente).

Sve započinje kao gingivitis, odnosno upala zubnog mesa. Ovu upalu pokreću mekane naslage (plak) i tvrde naslage (kamenac) na površini zuba koje sadrže bakterije, uzročnike upalnih procesa. Ova upala rezultira natečenim, bolnim i krvarećim zubnim mesom pri iritaciji (kao što je primjerice krvarenje tijekom četkanja zuba). Nesavladana upala zubnog mesa može evoluirati u parodontitis!

Parodontitis je kronična upala dubljih struktura oko zuba (kost i parodontalna vlakna koja povezuju zub i kost). Kroz oštećenje ovih struktura nastaju džepovi koji se postupno produbljuju, dovodeći do rasklimavanja i na kraju gubitka zuba.

Periimplantitis označava sličan upalni proces u kontekstu implantata.

Imajući na umu sve prethodno navedeno, važno je naglasiti važnost održavanja oralne higijene te redovitih posjeta stomatologu radi uklanjanja plaka i zubnog kamenca. Važno je istaknuti da izgled mekih tkiva oko zuba igra ključnu ulogu u estetici osmijeha, često nazvanu “estetika crvenog dijela”. Stoga se na tim tkivima ponekad izvode i estetski korektivni zahvati.

Zapamtite, krvarenje prilikom četkanja zuba često može biti prvi znak upozorenja koji upućuje na potrebu za posjetom stomatologu!

Pošaljite upit

Ispunite obrazac ispod, zatražite ponudu i rezervirajte se za svoj
BESPLATNI prvi pregled!

Poruka je poslana!

Odgovoriti ćemo u najkraćem mogućem roku.