Upute doktora

Upute doktora su ključne za pacijente nakon operacije jer pružaju smjernice o ponašanju, održavanju oralne higijene te poboljšanju općeg zdravlja. Ovaj vodič ističe važnost tih uputa, pružajući smjernice za pravilno postupanje nakon zahvata te naglašavajući važnost održavanja oralne higijene radi ubrzanja oporavka i smanjenja rizika od komplikacija.

Naše preporuke nakon:
vađenja zuba, ugradnje umjetne kosti i implantata

Svi kirurški zahvati u ustima predstavljaju određeni stres zbog kojeg pacijenti ponekad zaborave doktorove upute nakon zahvata. Da se to ne bi dešavalo, ovdje donosimo naše preporuke i u pisanom obliku!

Opće upute

Ne dirajte ranu i ne natežite obraz da biste je vidjeli.Izbjegavajte žvakanje na području zahvata dok rana ne zacijeli.

Ne pušite kroz 24h nakon zahvata – dim i negativan tlak pušenja iritira ranu i provocira krvarenje.

Ne četkajte područje rane 24h nakon zahvata; nakon toga laganim pritiskom održavajte higijenu mekanom četkicom.

Ukoliko primijetite nešto neuobičajeno, javite se u ordinaciju!

Ispiranje

Izbjegavajte ispiranje rane 24h nakon zahvata kako ne biste isprali krvni ugrušak koji je važan za pravilno cijeljenje.

Drugi dan je dobro lagano ispirati s čajem od kadulje koji pomaže u zatvaranju rane i/ili s otopinama na bazi klorheksidina (0.12%, npr.Curasept, Belosept) koje služe za dezinfekciju usne šupljine.

Ispirati svakih 4-6 sati.

Krvarenje

Krvarenje nakon kirurških zahvata kod zdravih pacijenata u pravilu treba prestati unutar nekoliko minuta.

Preporuča se držati sterilnu gazu čvrsto stisnutu između zuba na rani 20ak minuta.

Tragovi krvi u ustima su kroz neko vrijeme normalna pojava, ali ako se jače krvarenje nastavi, javite se doktoru.

Bol

Umjerena bol je normalna pojava, osobito nakon popuštanja anestezije.

Za ublažavanje boli možete koristiti neki analgetik (Ketonal akut, Voltaren rapid, Brufen, Neofen…) koji ne uzimajte na prazan želudac niti više od 3-4 puta na dan.

Ukoliko je bol visokog intenziteta i traje više dana, javite se doktoru.

Ne preporuča se uzimati Aspirin ili Andol, oni produljuju vrijeme zgrušavanja krvi.

Oteklina

Kako biste smanjili ili spriječili oteklinu, u predjelu kirurškog zahvata s vanjske strane lica držite vrećicu s ledom u ručniku ili tkanini (ne izravno na kožu!) tokom prvog dana od zahvata.

Led držite 20 minuta, zatim ga uklonite, i ponovite postupak svakih sat vremena.

Manja oteklina = manja bol!

Hrana

Jedite normalno, ali izbjegavajte prevruću i jako začinjenu hranu.

Preporučuje se hladnije piće, sladoled ili jogurt, kao i mekša hrana.

Važno je uzimati dovoljno tekućine. Izbjegavati slamke.

Upute održavanja oralne higijene

Četkanje

 • Koristiti mekanu četkicu sa što više vlakana (npr.Curaprox 5460).
 • Četkicu mijenjati svaka 3 mjeseca
 • Trajanje četkanja 4-5 minute, 2 puta dnevno, ujutro i navečer
 • Pod kutem od 45 stupnjeva pola četkice staviti na zubno meso, a pola na zube.
 • Četkati laganim kružnim, vibrirajućim, gotovo nečujnim pokretima, pritiskom držanja olovke. Kružnica pokreta četkanja mora biti manja od veličine krune zuba.
 • Uvijek imati sistem četkanja da se prođu sve plohe (gore: okružiti zube od desno prema lijevo izvana, zatim oko zadnjeg zuba prijeći na unutrnje plohe, grizne plohe, zatim dolje); Svako malo promijeniti sistem, pošto ste na početku četkanja precizniji i više koncentrirani nego na kraju.
 • Četkati najmanje 20, a preporučljivo 60 minuta nakon posljednjeg obroka ili pića (osim vode). Hrana i posebno neka gazirana i slatka pića spuštaju pH u ustima, time nagrizaju površinu zuba (caklinu) te treba neko vrijeme da se minerali iz sline ponovno ugrade u kristalnu rešetku tvrdog zubnog tkiva. Ukoliko ne pričekamo to vrijeme, četkicom skidamo male slojeve zuba.

Interdentalno čišćenje

 • Koristite odgovarajuću veličinu interdentalne četkice ovisno o širini međuzubnih prostora, što veća četkica to bolje; zapišite na shemu gdje vam prolazi koja veličina četkice. Gdje ne prolazi ni najmanja četkica, tu koristite zubni konac.
 • Četkicu uvodite u prostor između dva zuba u dijelu koji je najbliži zubnim mesu – nastojte pronaći smjer kojim ona pasivno bez otpora prolazi između zuba; ne gurajte je prema zubnom mesu (ne zabijati u zubno meso)
 • Međuzubne prostore čistite jednom dnevno i dovoljan je samo jedan potez unutra-van s četkicom.
 • Četkica se mijenja kada su njezina vlakna „potrošena“ – približno 7-14 dana.
 • ZUBNI KONAC: Otkinite oko 20 cm zubnog konca/svile. Pri uvođenju konca/svile između zuba pokušajte da razmak prstiju koji ga napinju bude čim manji zbog lakše kontrole konca/svile pri uvođenju između zuba. Pokreti uvođenja su poput piljenja (naprijed-natrag) sve dok niste prošli točku u kojoj su susjedni zubi spojeni (kontaktnu točku). Kada prođete tu točku, prislonite konac/svilu uz površinu zuba i lagano pomičite konac/svilu prema vršku krune, odnosno zubnom mesu; ponovite to i uz drugu površinu susjednog zuba.

Upute održavanja oralne higijene
kod fiksnih protetskih radova i implantata

Nakon ugradnje, brigu o zubnim implantatima vodit ćete na isti način kao i o vašim prirodnim zubima. Kako bi se osigurala dugotrajnost zubnih implantata, obavezno je povremeno rentgensko snimanje i pregled jednom godišnje. Nadalje, potrebno je posjetiti stomatologa svakih 6 mjeseci za pregled i čišćenje kao i kod prirodnih zuba.

Uz redovito održavanje higijene četkicama, interdentalnim četkanjem, tekućinama za ispiranje, posjetama doktoru dentalne medicine, implantati mogu potrajati cijeli život!

Upute održavanja oralne higijene
kod mobilnih protetskih radova (proteza)

1. KAD ZUBNA PROTEZA NIJE U USTIMA, STAVITE JE U VODU

Kad proteza nije u ustima, ona treba biti u vodi jer je materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv na nedostatak vode.
Ako ćete protezu ostaviti na stoliću ili u kupaonici na umivaoniku, ona će postati krhka i lomljiva, pa ćete ubrzo biti u potrazi za drugom.
Koristite povremeno posebne tablete za čišćenje (dezinfekciju) proteze, kao što su: Corega tablete, Protefix, Blend-a-dent…

Tablete za čišćenje zubne proteze dodatna su prevencija za stvaranje bakterija i plaka te zbog svojeg antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja sprječavaju iritacije nastale zbog plaka i zubnog mesa. Zapamtite da one pomažu u održavanju higijene i da nisu zamjena za četkanje proteze.
Prije ponovnog stavljanja u usta, protezu isperite vodom.

2. BUDITE PAŽLJIVI S PROTEZOM

Zubna proteza nije bila toliko jeftina, zar ne? Budući da ju je lako slomiti i oštetiti, trebali bi biti veoma oprezni s njom. U slučaju da vam proteza klizne iz ruku, preporučuje se prati je nad ručnikom koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbjegli eventualni lom.

Savjetujemo da protezu ne čistite jakim četkicama i jakim sredstvima za čišćenje, a kad je nosite, izbjegnite čačkanje zubi.

3. ZUBNU PROTEZU ČISTITE SVAKODNEVNO

Samo zato što to nisu pravi zubi, to ne znači da oni ne trebaju redovito čišćenje jer umjetni zubi i dalje mogu stvoriti karijes i kamenac na zdravim zubima. Naime, ako je zubalo prekriveno plakom (mekanim naslagama na zubima), ono može izazvati iritaciju i infekciju ispod mesnog tkiva što može dovesti do težih problema s usnom šupljinom.
Budući da je plak sam po sebi čvrsto zalijepljen za površinu proteze, potrebno ga je ukloniti temeljitim četkanjem.

Za četkanje proteze postoje posebne četkice, različitih konstrukcija i dimenzija, a na glavi najčešće imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih.

Ako kod kuće nemate takvu četkicu, bit će dovoljna i ona obična. Budite sigurni da temeljito iščetkate sve površine, a posebice zube na protezi i njihov međuprostor.
Preporučuje se očetkati zubnu protezu nakon svakog obroka.

4. PAZITE NA HIGIJENU CIJELE USNE ŠUPLJINE

Čak i ako imate kompletnu protezu koja nadomješta sve zube morali bi redovito četkati usnu šupljinu.

Mekanom četkicom iščetkajte zubno meso i s ručnikom masirajte desni. Također je dobro otprilike dva do tri puta tjedno usta isprati dezinfekcijskom otopinom.

Kod djelomične proteze, iščetkajte sve zube i očistite ih koncem za zube.

5. DOBRO ZALIJEPITE PROTEZU

Kod stavljanja proteze bitno ju je znati dobro i zalijepiti. Na odabir imate prašak za učvršćivanje i kremu za učvršćivanje.
Prašak za učvršćivanje. Idealno je rješenje kada proteza ne prianja dobro, a normalno izlučujete slinu. Prašak je prirodan, bez konzervansa i okusa te se jednostavno nanosi.
Krema za učvršćivanje. Idealno je rješenje za učvršćivanje proteze kod pojačanog izlučivanja sline. Jednostavno se nanosi, dobro učvršćuje, bez okusa je pa ne mijenja okus hrane i pića. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni, pa sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.

Odlučite li se za kremu za učvršćivanje preporučili bi Corega kreme. Sprječavaju nakupljanje hrane, bez dodatnih su aroma i pogodne su za totalne i djelomične proteze.
Uz to, kreme Corega djeluju kao punilo koje dodatno sprječava nakupljanje komadića hrane ispod zubnog mesa, a plosnati vršak tube omogućuje preciznije i lakše nanošenje kreme na zubnu protezu.

6.REDOVITI POSJETI DOKTORU DENTALNE MEDICINE

Zubna proteza osigurava odličnu potporu čeljusti samo ako ona savršeno pristaje, no moguće je da se s vremenom ona otpusti. Naime, desni i kosti u usnoj šupljini se konstantno mijenjaju što može pomaknuti protezu iz pravilnog položaja. I tek tada dolazi do pravih problema.
Čeljust nema više potporu, oblik lica se može malo promijeniti, a i mogu se stvoriti bore na koži.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da trebate posjetiti stomatologa:
u usnoj šupljini osjećate bol i nelagodu
proteza stvara klikajuće zvukove
otežano jedete
otežano pričate

Za kraj, preporučujemo da posjetite stomatologa ako je zubna proteza starija od 3 godine. Vaš će vam stomatolog reći je li vam potrebna nova zubna proteza ili ne.

Pošaljite upit

Ispunite obrazac ispod, zatražite ponudu i rezervirajte se za svoj
BESPLATNI prvi pregled!

Poruka je poslana!

Odgovoriti ćemo u najkraćem mogućem roku.